Aktuellt

NLD_aktuellt

Näringslivets Dag - Piteå
Näringslivets Dag - Piteå19-10-2018
Piteå Science Park är nominerade med följande motivering:

"Biobase etablerades som en internationell konferens i ämnet cirkulär och biobaserad ekonomi här i Piteå. Via ett nätverk av starka intressenter från bland annat Skogsindustrin, Näringsdepartementet, Luleå tekniska universitet och en rad lokala, regionala och nationella aktörer skapades en mötesplats för beslutfattare och näringslivsutvecklare som prisades av ministrar och dignitärer. Men, i hållbarhetens namn var konferensen trots sitt teknik- och industrifokus ovanligt jämställd. 39 procent av deltagarna var kvinnor, 39 procent av talarna likaså. Piteå Science Park lyckades med det lika svåra som självklara, att leverera kvalitet och jämställdhet."

Priset delas ut av SunPine
Näringslivets Dag - Piteå
Näringslivets Dag - Piteå19-10-2018
SCA Wood är nominerad med denna motivering:

"SCA är bokstavligt talat rotat i det hållbara svenska skogsbruket. Ett ansvarsfullt och långsiktigt utnyttjande av skogens förnyelsebara resurser är i sig hållbart. När SCA Wood förädlar skogsprodukter sker det via en klimatsmart process som säkerställer ett hållbart erbjudande, både till byggvaruhandeln och industrikunder. När så sågverket i Munksund skulle söka sommarvikarier bestämde man sig för att överskrida SCA:s egna mål om 30 procent kvinnliga vikarier. Man skulle nå 50 procent. Och, det lyckades man med!"

Priset delas ut av SunPine
Näringslivets Dag - Piteå
Näringslivets Dag - Piteå19-10-2018
Nominerade till årets hållbarhetspris med motiveringen:

"Lindbäcks Group har etablerat ett hållbart förhållningssätt i hela sin verksamhet. Lindbäcks bygger i trä då det är det enda förnybara byggnadsmaterialet. Genom att öka andelen trä i byggande blir byggindustrin mer klimatsmart. Ett flerfamiljshus i trä̈ släpper ut 50 procent mindre koldioxid under den totala livscykeln än ett hus med betongstomme. Med en rationell och effektiviserad byggprocess i fabrikerna minimeras också spill och slöseri av material och energi. Dessutom är nya fabriken självförsörjande på solenergi och fjärrvärme. När så Lindbäcks nya fabrik på Haraholmen skulle bemannas var det också självklart att bryta mot branschens förhärskande manliga struktur och rekrytera mer jämställt. Resultatet blev 20 procent kvinnor, innan var andelen kvinnor 6 procent på Lindbäcks första fabrik. Ett sjumilakliv mot regeringens mål för branschen på 25 procent kvinnor till 2030."

Priset delas ut av SunPine
Näringslivets Dag - Piteå
Näringslivets Dag - Piteå18-10-2018
Alterälvsdagens motivering till nomineringen:

"Under 2017 lanserade Visit Alterdalen ett nytt evenemang, Alterälvshelgen, som under en helg i slutet av juli med ett 30-tal evenemang och händelser längs älven syftar till att lyfta bygden som en intressant upplevelseplats och besöksmål. Hantverkare, gårdsbutiker, caféer, bagarstugor, jordbruk, turistföretag, föreningar och privatpersoner har kreativt gått samman och slagit upp sina portar för att stolta erbjuda gäster en upplevelse av vad Alterdalen har att erbjuda. Alterälvsdagen är resultatet av ett EU-Leaderprojekt som samlat bygdens aktörer till en gemensam satsning. Helgen blev så stor succé att den fick en uppföljare 2018 och förhoppningsvis blir ett återkommande evenemang. Alterdalen blev även årets bygd 2018."

Priset delas ut av Destination Piteå
Näringslivets Dag - Piteå
Näringslivets Dag - Piteå18-10-2018
Nominerade Piteå Museums motivering lyder:

”Piteåmuseet har på ett föredömligt sätt hittat nya innovativa metoder att lyfta Piteås historia och därigenom nå nya besökare och väcka intresse för Piteå. Genom att flytta verksamheten ut till gator och gränd och berätta om kusliga och märkliga händelser i centrala Piteås historia, har Piteå Museum anammat det populära konceptet ”Ghost Walk” och innovativt gjort det till Piteås egna ”Skymningsvandring”, där ”Nattarackaren” livfullt och entusiastiskt berättande blandar legender och sägner med berättelser om Piteås framväxt, och exponerar stadens innersta hemligheter. Piteå som besöksmål tillhör därmed en exklusiv skara av städer i Sverige och Europa som erbjuder denna typ av levandegörande upplevelser.”

Priset delas ut av Destination Piteå

Arrangörer

Partners

Guld 2018

Silver 2018

Brons 2018

Design 2018

Media 2018

Visuell 2018